Toplum ve Sosyal Psikoloji Buluşmaları'nın beşincisini 5 Ocak Çarşamba günü, 20:30’da Eğitmen ve Yönetim Danışmanı Hülya Mutlu'yu etkinliğimize misafir ederek gerçekleştiriyoruz.
Kuşakların birbiriyle ilgili farkında olmadan oluşturduğu yanlılıkları inceleyip özellikle kurumsal hayatta nasıl daha etkili iletişim kurulabileceğini konuşacağız.
• İletişim kurduğumuz kişiler X, Y, Z gibi belli bir kuşaktan olduğu için daha fazla veya daha az önyargılı davrandığımız oluyor mu? Ve bu durumun etkileri iletişimimize nasıl yansıyor?
• Çalışma hayatı gibi rekabetçi ortamlarda kuşaklar arası farkların daha belirgin olduğunu söyleyebilir miyiz?
• Kuşaklar arası etkili iletişim nasıl ve ne zaman mümkün? Ortak kimlik oluşturma, ortak bir hedef için emek vermek etkili çözümler mi?
• Farklı kuşakları anlamaya çalışmak neden önemli?
Tarih: 5 Ocak 2022, Çarşamba
Saat: 20:30
SoCreateS YouTube Kanalı: https://bit.ly/3gwkzSP
Etkinliğimizi, SoCreateS'in YouTube kanalından canlı olarak izleyebilirsiniz.
Toplum ve Sosyal Psikoloji Buluşmaları'nın dördüncüsünde 28 Kasım Pazar günü, 19:00’da Türkiye’nin sayılı kadın orkestra şeflerinden Nisan Ak'ı etkinliğimize misafir ederek, taraflı düşüncelerimize uzaktan bakabilmeyi sanatsal bir gözle yorumlayacağız.
• Sanattaki altın oran, estetik olgusu ve estetik mesafe ne anlama geliyor? Bir orkestra yönetirken orkestraya estetik mesafeden bakmakla, düşüncelerimize estetik mesafeden bakmak arasında bir benzerlik var mı?
• Merkezden çıkma (decentration), çift süreç teorisi, kendi kendini yönetebilme fonksiyonu, bilişsel yanlılıklar kavramlarıyla bir orkestra yönetmek arasındaki benzerlikler neler?
• Orkestrada sesler arasında bir denge yakalamakla, düşüncelerimizdeki taraflı düşüncelerle tarafsız düşünceler arasında bir denge yakalamak arasında nasıl bir benzerlik olabilir?
• Düşüncelerimizdeki gürültüler ve sesler neler olabilir? Gürültüyü dinleyebilmek iradeli düşünmeyi gerektirir mi? Neden gürültüyü dinlememiz gerekir?
Tarih: 28 Kasım 2021, Pazar
Saat: 19:00
SoCreateS YouTube Kanalı: https://bit.ly/3gwkzSP
Etkinliğimizi, SoCreateS'in YouTube kanalından canlı olarak izleyebilirsiniz.
Toplum ve Sosyal Psikoloji Buluşmaları'nın üçüncüsünü 26 Ekim Salı günü, 14:30'da
Prof. Dr. Acar Baltaş'ı etkinliğimize misafir ederek gerçekleştiriyoruz.
Odaklanma illüzyonu, sıcak el yanılgısı, adil dünya inancı, eksik bilgiye dayalı ihmal, aşırı güven yanlılığı... Bu kavramların, çalışma hayatında aldığımız kararlarda nasıl bir etkisi olabilir? Ve biz bu etkinin ne kadar farkındayız?
Prof. Dr. Acar Baltaş'la çalışma hayatında aldığımız kararlara odaklanarak aşağıdaki soruları tartışıyoruz.
• Çalışma hayatında neden ve nasıl taraflı düşünceler oluştururuz?
• Taraflı düşünceler, çalışma hayatımızda nasıl kararlar almamıza sebep oluyor?
• Çalışma kültürümüzle taraflı düşüncelerimizin bir ilişkisi var mı?
• Çalışma hayatında taraflı düşüncelerle ilgili tutumlarımızı değiştirebilmek için neler yapabiliriz?
• Taraflı düşüncelerin farkında olmamız neden önemli?
Tarih: 26 Ekim 2021, Salı
Saat: 14:30
SoCreateS YouTube Kanalı: https://bit.ly/3gwkzSP
Etkinliğimizi, SoCreateS'in YouTube kanalından canlı olarak izleyebilirsiniz.
Toplum ve Sosyal Psikoloji Buluşmaları'nın ikincisini 21 Eylül Salı günü, saat 12:30'da
Prof. Dr. Sinan Canan'ı misafir ederek gerçekleştiriyoruz.
Bir gün içinde zihnimizden geçen düşünceleri bir düşünün. Bu düşüncelere göre çeşitli değerlendirmeler yapıyor, hatta kararlar alıyoruz. Fakat bu düşüncelerimizin ne kadar farkındayız?
Prof. Dr. Sinan Canan'la beynimize mercek tutuyor ve günlük rutinlerimizde oluşan taraflı düşüncelerin üzerinden geçerken aşağıdaki soruları tartışıyoruz;
• Beynimiz nasıl düşünür? Beynimiz bir mesaj aldığında bunu nasıl işler?
• Taraflı düşünceler neden ve nasıl oluşur?
• İradeli düşünmek mümkün mü? Beynimizin ön lobunu geliştirmek için neler yapabiliriz?
• Düşüncelerimize belli bir mesafeden bakıp düşüncelerimizi sorgulayabilir miyiz? Kendi düşüncemizin yanlış olabileceğine inanmamız ne zaman mümkün?
• Taraflı düşüncelerimizin farkına varmak neden önemli?
Tarih: 21 Eylül 2021, Salı
Saat: 12:30
SoCreateS YouTube Kanalı: https://bit.ly/3gwkzSP
SoCreateS toplumla Sosyal Psikoloji'yi buluşturarak topluma fayda sağlamayı amaçlayan bir sosyal girişimdir. Böylece Toplum ve Sosyal Psikoloji buluşmalarına katılan kişiler Sosyal Psikoloji teorilerinden ve kavramlarından faydalanarak hem bilgi birikimlerini geliştirmiş hem de farklı bir bakış açısı kazanmış olurlar.
Toplum ve Sosyal Psikoloji buluşmalarının ilki “Çalışma ortamında taraflı düşünceler ve Estetik Düşünmek” üzerine. Örneğin:
• Çalışma arkadaşlarımızla ilgili değerlendirmelerimizde veya yargılarımızda ne kadar taraflı düşünüyoruz?
• Kendi düşüncelerimize ne kadar uzaktan bakabiliyoruz?
• Bir iş arkadaşımızdan hazzetmediğimizde olumlu yanlarını görmüyor sadece olumsuz yanlarını mı görüyoruz?
• Kendimiz bir hata yaptığında bu dış sebeplerden, başkası bir hata yaptığında kendisiyle ilgili sebeplerden olduğunu mu düşünüyoruz?
• Bir değerlendirme yaparken sadece o değerlendirmeyi destekleyecek verileri mi kullanıyoruz?
Peki eğer düşüncelerimiz bir sanat eseri olsaydı neye benzerdi?
SoCreateS'in tescilli bir markası olan Estetik Düşünmek düşüncelerimize, değerlendirmelerimize estetik mesafeden bakarak daha dengeli ve adil bir bakış açısı kazanmamıza yardımcı olur. Nasıl ki bir sanat eseri özgün, evrensel, topluma faydalı, yaratıcı ve estetiktir (güzel, ölçülü ve uyumlu), düşüncemizi de estetik halkasından bakarak bir sanat eserine benzetmemiz mümkün.
Fakat araştırmalar beyin aktivitemizin %95'ini farkında olmadan gerçekleştirdiğimizi gösteriyor. Üstelik bizler farkında olmadan taraflı düşünceler üretiriz. Örneğin, hale ve boynuz etkisi, korelasyon illüzyonu, tekabül önyargısı, doğrulama önyargısı ve daha birçoğu. Ve işin kötüsü bu taraflı düşüncelerin farkında olmadan önemli kararlar veririz.
Eğer düşüncemiz farkında olmadan taraflıysa değerlendirmelerimiz ve/veya kararlarımız bir sanat eseri gibi:
-özgün ve evrensel olmaz çünkü taraflı düşüncelerimiz cinsiyetimizin, kültürümüzün, yaşadığımız şeylerin etkisiyle oluşur
-topluma faydası olmaz çünkü taraflı düşünceler beraberinde önyargıları getirebilir
-estetik olmaz çünkü içinde bir ölçü veya oran barındırmaz sadece taraflı düşüncemizin ağırlığı vardır.
Estetik düşünerek önce düşüncemize belli bir uzaklıktan bakıyoruz, sonra irademizi kullanarak taraflı düşüncemizi tarafsızlaştırmaya çalışıyoruz ve sonrasında da bir sentez düşünce oluşturuyoruz. Estetik düşünmenin amacı bir değerlendirmenin veya kararın doğru veya yanlış olması değil yerinde ve bilinçli olmasıdır.
Toplum ve Sosyal Psikoloji buluşmaları serisinin ilk etkinliğinde çalışma hayatında başkalarına karşı oluşturduğumuz taraflı düşüncelerin ne kadar farkında olduğumuzu konuşacağız. Aynı zamanda bu düşünceleri estetik düşünerek nasıl azaltabileceğimizi tartışacağız.
Her şeye bu kadar özen gösteriyorken, düşüncemize neden özen göstermeyelim?
Tarih: 17 Haziran 2021
Saat: 12.30 ve 18.00 saatlerinden birini seçebilirsiniz.
Etkinlik Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir. Kayıt olduktan sonra Zoom bağlantısı gönderilecektir.
Kayıt ve daha fazla bilgi için: socreates@socreates.org
*Etkinliğimiz SoCreateS'in kurucusu Şenay Yitmen tarafından gerçekleştirilecektir. Şenay Yitmen SoCreateS'in tescilli bir markası olan Estetik Düşünme Eğitimi'ni geliştirmiştir ve halen Utrecht Üniversitesi Sosyal Psikoloji alanında, gruplar arası ilişkiler üzerine doktora yapmaktadır.
Copyright © 2024 Socreates - All Rights Reserved.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.